Andrija Hrkač: Karijeru započeo u Čakovcu, sada za kruh zarađuje u Francuskoj

Košarkaši put započeo je u svom rodnom Čakovcu, a preko Zagreba, Križevaca, slovačke Iskre Svit došao je do transfera u Francuskoj. Radi se o Čakovčaninu, Andriji Hrkaču koji već četiri godine igra profesionalnu košarku u Francuskoj. Nažalost, ozljeda koju je dugo vukao, došla je na naplatu ove sezone, a bez košarke je već šest mjeseci. Riječ je o “Haglundovom sindromu” u obje pete, te je bio primoran na operativni zahvat. Za košarku će biti spreman sredinom travnja, kada ga čekaju teške pripreme za sljedeću sezonu.

Andrija Hrkač košarku je počeo trenirati sa šest godina, a u ranim tinejdžerskim danima prešao je u Zagreb. Tamo ga je trenirao jedan od najpriznatijih trenera za mlade, Andrej Tesla. Paralelno je igrao 1. ligu za Križevce gdje je stjecao iskustvo koje mu je kasnije trebalo u profesionalnoj karijeri. S 19 godina poziv u slovačku Iskru Svit nije mogao odbiti i tamo se zadržao dvije godine. Nakon slovačke avanture, slijedi transfer u Francusku gdje igra posljednje četiri godine.

“U financijskom pogledu bilo je nerealno ostati u Slovačkoj pa otišao u Francusku. Mogu reći da sam se snašao u toj sredini. Mnoštvo dobrih ljudi u klubu mi je pomoglo na brzu aklimatizaciju te suigrači koji su mi olakšali jezičnu barijeru u to vrijeme. Od svih liga u kojima sam igrao, Francuska je definitivno ostavila najbolji dojam jer je sve na vrlo visokoj razini – od kontakta uprave i igrača do uvjeta života te treniranja dva puta dnevno. Također, u bilo kojem trenutku možeš nazvati treneria i fizioterapeuta, te ih pitati za savjet”.

U razgovoru s Andrijom, opisao nam je život profesionalnog košarkaša koji je sve, samo ne lagan.

Život profesionalnog košarkaša je vrlo zahtjevan ako se ne držiš nekih pravila. Trening, jelo, odmor, trening i tako svaki dan kroz radni tjedan. Za vikend je utakmica, a nekad zna biti i u toku tjedna pa se treba vrlo ozbiljno odnositi prema obavezama. Također, nekad treba i van terena napraviti trening s klincima pa uvijek moraš paziti što radiš jer predstavljaš klub na državnoj razini. Sve u svemu, meni paše takav režim i naviknut sam na njega te nemam nikakvih problema”.

Andrija je u karijeri igrao s mnogim poznatim igračima koji su sada zvijezde u američkoj NBA ligi.

“Uff bilo je dosta igrača koji su poznati u košarkaškim krugovima. Od Frane Čolaka, Ivana Grgata, Opačka pa do Daria Šarića i Maria Hezonje u mlađim danima. Što se tiče Daria Šarića nije iznenađenje na kojoj razini igra. Čovjek je trenirao 7 sati dnevno, odrađivao po 4 treninga na dnevnoj bazi. Kod njega sam prvi puta vidio tu istinsku želju za napretkom. A kao osoba veće dobričine nisam upoznao”.

Kao i svi dosadašnji sportaši s kojima smo pričali, i Andrija je na kraju našeg razgovora poslao poruku mladim sportašima.

“Nađite sport u kojem ćete uživati, da vam ne bude teško ići na svaki trening nego da jedva čekate trening. Radite vrlo jako da postignete rezultate koje ste si zadali i o kojima sanjate”.

Andriji zahvaljujemo što je nama posvetio dio slobodnog vremena, te mu želimo što brži oporavak i povratak na košarkaške terene.