Dante Mikec: “Ljubav prema košarci pojavila se još u najranijim danima”

Košarka nije jako popularan sport u Gradu Prelogu, a iz tog međimurskog grada dolazi nam jedan vrlo talentirani košarkaš.

Naš glavni lik iz današnjeg teksta je Dante Mikec, rođen 2002. godine. Pohađa treći razred opće gimnazije u Srednjoj školi Prelog, a uz igranje košarke, obožava voziti bicikl, trčati i svirati trubu.

Ljubav prema košarci usadio mu je tata , a ona se rodila još u najranijim danima djetinjstva. Njegov tata također je igrao košarku, te mu je i sam bio prvi trener.

Košarkaški počeci Dantea vežu uz KK Prelog, s kojim je dva puta bio prvak regije Sjever za dječake do 12 godina starosti. Prestankom aktivnog djelovanja kluba, daljnje košarkaško usavršavanje odlučio je nastaviti u KK Grafičar iz Ludbrega, a iz tog kluba dogurao je do reprezentacije.

“Tamo sam se vrlo brzo uklopio u ekipu i nastavio napredovati što je prepoznato od strane HKS-a. Naime, početkom 2018. godine dobio sam poziv u selekciju kadetske reprezentacije. Selekcija se održala u Vodicama pod vodstvom trenera Erjavca i stručno nadgledavanje košarkaških legendi Perasovića, Vrankovića i Rađe, govori nam Dante.

Trenutno nastupa za juniorsku i seniorsku selekciju Grafičara, a u obje kategorije ostvario je značajne rezultate. S juniorima klub se plasirao na završnicu regije Sjever, dok su seniori vodeći u 2. ML – Sjever. Seniorska sezona neće se nastaviti zbog sprječavanja širenja korona virusa sukladno preporuci Civilnog stožera Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza je putem elektroničke sjednice donio odluku o prekidu svih košarkaških natjecanja i završetku natjecateljske sezone 2019/2020 .

“Smatram da se s tom odlukom moglo sačekati te, kada bi to okolnosti dopustile, sezonu završiti. Puno bi nam značilo da na kraju možemo podići zasluženi pehar s obzirom na to da smo kroz cijelu sezonu dominirali i davali sve od sebe”.

Nedostaju mu treninzi, utakmice i druženje s ekipom s kojom igra, ali formu održava treniranjem kod kuće kao i većina sportaša. Njegovu dobru sezonu nažalost je zaustavila pandemija.

“Marljivim radom na treninzima i zalaganjem na utakmicama postao sam standardni član prve petorke. Uz stručno znanje trenera Vilima Poljaka i podršku ekipe i obitelji, smatram da mogu još više napredovati. Volio bih da se košarka više cijeni i da na sjeveru Lijepe naše postoji klub koji bi igrao u Premijer ligi”.

Na kraju razgovora priznao nam je da mu je uzor Luka Dončić, te da bi bar jednom volio “haklati” s njim i pokazati mu svoj step-back.

Danteu zahvaljujemo na izdvojenom vremenu, te mu želimo puno sreće u daljnjoj karijeri.