Naj pregledanije

Emil Baliga: Ni teška nesreća nije ga spriječila da se bavi sportom

Ako netko zaslužuje više medijskog prostora, onda su to definitivno sportaši s invaliditetom. Nevjerojatna je snaga volje i motivacija koja krasi te ljude, koji unatoč svom hendikepu, pronalaze put do uspjeha i pomiču ljudske i sportske granice.

Uz Nikolu Bistrovića, kojeg ste mogli upoznati u nekoliko navrata, rukometom i košarkom u kolicima bavi se i Emil Baliga iz Mihovljana, s trenutnom adresu prebivališta u Samoboru. Emil ima 33 godine, a po struci je automehaničar. Osoba je s invaliditetom od 2007. godine zbog prometne nesreće na motoru. Trenutno trenira košarku u kolicima, od samog početka bavljenja košarkom 2012. godine trenirao je u KKI Varaždin, a od 2018. se priključio KKI Zagreb.

Trenira i rukomet u kolicima, a nedavno se priključio reprezentaciji, gdje su osvojili prvo mjesto na turniru nacija. Uz košarku i rukomet, rekreativno se bavi ronjenjem s bocom. Prije nesreće kao klinac je trenirao stolni tenis, a zatim streljaštvo sve do nesreće, tako da se konstantno bavi nekim sportom.

“Smatram da bi se svi ljudi morali baviti nekim sportom, pogotovo osobe s invaliditetom. To nam je kao neki ispušni ventil i naravno dobro utječe na zdravlje, normalan život, budući da jako puno sjedimo i smanjeno nam je kretanje”, kazao nam je Emil.

Nažalost, u životu se mora nositi s puno prepreka, ali njegov jaki sportski duh ne dozvoljava mu da odustane.

“Prepreka u životu imam jako puno kao i svi drugi ljudi, možda je nama osobama s invaliditetom malo teže, ali sve je u glavi, kako si posložiš stvari tako i imaš. Uglavnom kolica me ne sprječavaju normalnom društvenom životu i funkcioniranju. U svemu što radim imam podršku od cure, obitelji i prijatelja. Hvala im na tome”, ističe naš sugovornik.

Klasični sport od sporta u kolicima se razlikuje po tome što se oni voze u kolicima, a pravila i sve ostalo je isto, jedino moraju imati malo više snage budući da im je sav napor na rukama.

“Sportaši, sportašice i sve osobe u kolicima bavite se i dalje sa sportom, nemojte odustajati koliko god vam teško bilo, jednog dana će sve doći na svoje”, zaključio je Emil.

Emil je izuzetan mladić koji svojim primjerom može nadahnuti i motivirati sve nas ostale. Također, svojom snagom pokazao je da vjeruje u sebe te da je moguće pomicati granice nemogućega.