Kategorije

Naj pregledanije

EP: Preko Bugarske do polufinala

Hrvatska će biti sudionik polufinala koje je na rasporedu danas u 19:30 protiv Portugalki koje su u drugom četvrtfinalu svladale reprezentaciju Srbije. Odlazak u A diviziju je rezerviran za prve tri ekipe na prvenstvu što znači da za povratak među najbolje Hrvatska mora pobijediti samo u jednoj od dvije preostale utakmice.

Nika Rodek odigrala je 26 minuta, a njezina dva poena bila su vrlo značajna u četvrtfinalnoj pobjedi.

Utakmicu je odlično otvorila kapetanica Vivien Nejašmić s dva polaganja za 4:0. Bugarske kadetkinje iza sebe ipak imaju snagu domaće publike i tri minute do kraja prve dionice izjednačuju na 8:8, no Hrvatska preuzima inicijativu i u drugu dionicu ulazi s prednošću od 14:10.

Upravo je druga četvrtina bila najslabiji period za naše djevojke i kada nakon dvije trice Bugarska preuzima vodstvo (16:21) trener Željko Ciglar je prisiljen zvati time-out. Manje od minute igre do kraja prvog poluvremena Bugarska već ima 23:32, no tada loptu u svoje ruke uzima Barbara Vunić koja s 5 poena smanjuje vodstvo protivnika na +4.

U trećoj dionici naša reprezentacija potpuno zatvara bugarsku reprezentaciju koja ubacuje tek 9 poena, od čega tek 5 iz igre i u posljednjih 10 minuta igre se ulazi sa 45:41 za Hrvatsku. Vlada potpuna ujednačenost, ali i napetost jer ulog je velik – onaj tko izgubi ostaje u B diviziji. Dvije minute do kraja Hrvatska vodi za tek pola koša (60:59), a tako i ostaje do osam sekundi do kraja utakmice kada Vanina Vasileva radi prekršaj na našoj kapetanici koja ubacuje jedno od dva dodijeljena slobodna bacanja. Samo sekundu do kraja utakmice prekršaj radi Dorja Iva Žaja upravo na Vasilevoj, no, nasreću, ona oba slobodna bacanja promašuje i započinje hrvatsko slavlje.

izvor: HKS