Naj pregledanije

Filip Ude na Svjetskom kupu u Melbournu lovi Olimpijske igre

Hrvatski gimnastički reprezentativci Filip Ude i Robert Seligman spremni su za nastavak olimpijske utrke.

Dvojac najboljih hrvatskih vježbača na konju s hvataljkama otputovao je u Australiju, točnije Melbourne gdje je od četvrtka do nedjelje na rasporedu prvi ovosezonski turnir Svjetskog kupa i ujedno jedan od posljednja tri turnira s kojih se bodovi računaju kao kvalifikacijski za Olimpijske igre u Tokiju. A njih će izboriti samo po jedan vježbač na svakoj spravi, onaj koji bude imao najveći zbroj bodova sa svoja 4 najbolja turnira Svjetskog kupa posljednje dvije sezone (računaju se samo turniri u Cottbusu, Melbourneu, Bakuu i Dohi).

“Meni će ovo biti prvo natjecanje nakon operacije noge i jako sam sretan što sam se uspio vratiti u formu u tako kratkom vremenu. Noga još naravno boli, ali hvala Bogu, za konja mi je to manje bitno jer mogu sve napraviti”, optimističan je srebrni olimpijac s Igara u Pekingu 2008. godine.

Podsjetimo, Filipu je u srpnju prošle godine na treningu teško stradala noga, no sve je spasio prof. dr. sc. Saša Janković.

“Iskreno, nije mi nikakav dodatan pritisak činjenica što je ovo natjecanje i kvalifikacijsko za OI, zato što šanse nisu prevelike, ali ipak postoje. Puno stvari se tu mora posložiti i odigrati da bih ja vidio OI u Tokiju. Za Melbourne se samo nadam da ću odraditi ono što sam trenirao, a vidjet ćemo kakav će to donijeti rasplet u sljedećih mjesec – dva”.

Kvalifikacije konja s hvataljkama na rasporedu su u četvrtak, a u slučaju da uđu u finale, Ude i Seligman za medalje će se boriti u subotu.

Organizatori su u zadnji tren odlučili kako kineskoj reprezentaciji neće dopustiti nastup na ovom natjecanju kako bi „zaštitili sve sudionike natjecanja, volontere i gledatelje od eventualne mogućnosti zaraze koronavirusom“, a to znači da Seligman i Ude neće imati glavnog protivnika, trenutno vodećeg u lovu na Tokio, Hao Wenga.

U Melbourne su došli vježbači iz 34 zemlje svijeta, a na konju s hvataljkama borit će se njih 32.