Ludminton: Tko je naš najbolji hrvatski badmintonaš?

U današnjoj kolumni pričat ćemo o hrvatskom  dijelu badmintona. S obzirom na to da Lijepa naša gradi vrlo talentirane badmintonaše, ovaj članak posvetit ćemo našem najboljem hrvatskom badmintonašu.
Njegovo ime je Zvonimir Đurkinjak, ima 30 godina i živi u Zagrebu. Badmintonska karijera započela je kada je imao samo 10 godina, a prvi put se ovom sport okušao na satu tjelesnog gdje je uživao smeširajući lopticu. Ljubav je rasla, a 2005. godine na Croatian Junioru u Poreču, osvaja prva tri mjesta te tako ostvaruje najbolji rezultat koji je hrvatski predstavnik osvojio na turniru takvog ranga. Već  se iduće godine, sa svojim partnerom Zdenjakom, našao u polufinalu muških parova na međunarodnom prvenstvu u Rumunjskoj, osvojio medalju i tako se našao na listi prvih hrvatskih igrača koji su osvojili odličje na međunarodnoj razini. Isto je uspio i u pojedinačnoj konkurenciji.


Njegovo ime se sve češće počelo pojavljivati na međunarodnim i hrvatskim rang ljestvicama,  2007. godine je sa partnericom Stašom Poznanović osvojio Europski kup i time su se pridružili u program perspektivnih sportaša HOO-a. Zvonimir ujedno osvaja sva tri juniorska te tri seniorska naslova prvaka i time rekordan broj odličja na hrvatskoj i međunarodnoj razini. Sa češkim partnerom iste godine osvaja Europski kup muških parova i postaje jedini hrvatski igrač koji je stajao na najvišem dijelu trona.
2008. godine, Đurkinjak dobiva prvu kategoriju HOO-a i isto tako postaje prvi badmintonaš s najvišom nacionalnom sportskom kategorijom. Na predolimpijskom Croatian Internationalu, par Đurkinjak/Bitman našli su se u finalu muških parova.
2009., naš slavni par Đurkinjak/Poznanović, na istom su turniru osvojili prvo mjesto mješovitih parova i tako postali prvi igrači koji su osvojili titulu međunarodnih prvaka.
2011. isti mješoviti hrvatski par ulazi u HOO-ov izbor za najbolje sportaše Hrvatske nakon što su na Europskom kupu osvojili 3.mjesto te time dižu badminton na potpuno novu razinu.

Povijesni rezultat, naime, dogodio se 2013. godine, kada je naš par Đurkinjak/Hoelbling osvojio Mediteranske igre u Mersinu (Turska).

Zvonimir 2015. Godine osvaja trofej fair play-a od strane HOO-a, a nedugo nakon na Europskom kupu u Bakuu ostvaruje dva četvrtfinala: jedno s partnerom Hoelblingom u muškim parovima, a drugo u pojedinačnom sektoru. Na Croatian Internationalu, s partnericom Matejom Čičom osvaja zlato, a na međunarodnom prvenstvu u Rumunjskoj i Sloveniji s partnerom Hoelblingom osvaja zlato i opet dokazuju svoju badmintonsku hrvatsku moć. U Mađarskoj osvaja srebro. Iste godine, na Czech Internationalu, Zvonimir se u finalu našao sa Marcom Zwieblerom iz Njemačke. Iako je izgubio, pokazao je svoj  veliki doprinos hrvatskom badmintonu i odličnu igru.


2016., ponavlja uspjeh od prošle godine te s Matejom Čičom opet osvaja Croatian International, a s Filipom Špoljarcom u muškom singlu također osvaja zlato. U pojedinačnom dijelu osvaja srebro.
2017. na Eurasia Bulgarian Openu, osvaja srebro s obzirom na to da je u finalu bio poražen od strane jakog Indijca. Te godine na turniru u Njemačkoj iz serije Grand Prix Gold, Zvonimir je uspio izboriti povijesno četvrtfinale i time skočio na 84.mjesto svjetske rang ljestvice i postao prvi hrvatski badmintonaš koji je uspio dogurati među najboljih 100 igrača svijeta. Nakon ovog plasmana, Zvonimir se počeo pripremati za Europsko prvenstvo. U studenom je otišao u Dansku u takozvani „Centre of Excellence“ u koji se pridružuju najbolji badmintonaši te, uz vrlo jake trenere, mogu međusobno sparirati i odrađivati visokostandardne treninge koji su na levelu njihove igre. Ovaj centar bila mu je idealna prilika kako bi nadogradio svoje znanje i mogao nizati još veće i jače uspjehe, a moglo bi mu uvelike pomoći kako bi imao dobru podlogu za OI 2020. u Tokiju.Trenutno zauzima 117.mjesto na rang ljestvici, a nizanjem uspjeha i ovih je godina pokazao da se rad, odricanje i trud uvijek isplate. Nadamo se da će mu se ostvariti njegov krajnji cilj- odlazak na OI, a mi mu u tome želimo svu sreću.