Naj pregledanije

Marko i Nikola: Zbog korone pokrenuli Instagram profil na kojem svakodnevno objavljuju nogometne vježbe

Iz samog naziva Instagram profila, nogoMaNi, mogu se izvući imena, Marko Vinković i Nikola Munđar, studenti četvrte (4.) godine Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuli su Instagram profil na kojem svakodnevno objavljuju niz zanimljivih nogometnih vježbi koje se mogu trenirati kod kuće.

Primarno, na fakultetu se osposobljavaju za profesora tjelesne i zdravstvene kulture, a uz to su usmjerili nogomet (Marko) i kineziterapiju (Nikola). Od malena se bave nogometom, a svoje prve nogometne korake napravili su u NK Čakovcu i NK Međimurju te su do danas ostali aktivni u svijetu sporta.

Marko je završio Srednju ekonomsku u Zagrebu (Marko), a Nikola Gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu. Nakon srednje škole odlučili su upisati Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, gdje nakon završene pete (5.) godine stječu titulu magistra kineziologije. Tijekom studiranja, bave se mnogim tjelesnim aktivnostima kao što su nogomet, trčanje, plivanje, bicikliranje, uz redovito vježbanje u teretani.

Marko i Nikola zajedno su od malih nogu – Marko lijevo, Nikola desno

Tijekom djetinjstva prošli su sve dobne uzraste nogometnih škola te su ostali vrlo aktivni u nogometu sve do danas:

“Svoj igrački put započeo sam u Nogometnoj školi Međimurje da bi u jedanaestoj godini prešao u redove NK Varteksa. Nakon dvije godine selim u Zagreb kako bih igrao za GNK Dinamo. Kao svoj najveći uspjeh spomenuo bih igranje u Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Zbog teške ozljede bio sam primoran odustati od profesionalnih ambicija i odlučio upisati fakultet”, osvrnuo se Marko na svoj igrački put.

Moji prvi nogometni koraci započeli su u tadašnjem NK Čakovcu, a nakon spajanja nogometnih škola, nastavljam igrati za NŠ Međimurje-Čakovec. Sa 16 godina počinjem igrati seniorski nogomet u NK Šenkovcu, a trenutno nastupam za NK Polet iz Pribislavca”, kazao je Nikola.

Marko i Nikola

Nakon novonastale situacije s Covid-19 i karantenom, kada sportaši nisu bili u mogućnosti trenirati u svojim klubovima, osjetili su potrebu za pokretanjem nečeg što u našem kraju još nije bilo aktualizirano – otvorili su Instagram stranicu s nazivom “nogoMaNi” gdje se kroz kraće ili dulje videozapise baziraju na jednostavne individualne vježbe ili vježbe u paru, primarno vezane uz nogometnu pripremu s ciljem poboljšanja tehnike, taktike, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djece i mladih za koje nije potrebno puno opreme i rekvizita.
Stranicu su otvorili prije približno 2 mjeseca te su u vrlo kratkom vremenu prikupili više od 2000 pratitelja. Pokušavaju biti što konzistentniji i konkretniji kod objašnjavanja svake vježbe s kineziološkog stajališta. Vjetar u leđa su im dali pratitelji od kojih primaju povratne informacije, njima vrlo važne za unapređenje kvalitete budućeg sadržaja.

Klikom na fotografiju posjetit ćete njihov Instagram profil

Snimanjem videozapisa vezanih za nogometnu pripremu trenutni cilj im je potaknuti tjelesno vježbanje kod djece i mladih te im dati jednostavne ideje kojima mogu poboljšati vlastite sposobnosti tijekom njihovog senzitivnog razvoja. Njihov dugoročan cilj je pružanje individualnih treninga za djecu različitih dobnih skupina, da bi oni eventualno ispunili svoj igrački potencijal.

Jedna od vježbi

Kao što smo spomenuli prije, u našem kraju nisu postojale stranice sličnog profila (individualna nogometna priprema), ali u svijetu one postoje. Mi bi spomenuli dva Youtube kanala koja su im pomogla u početku rada, a to su “7mlc” i “Become Elite”. Navedene kanale vode profesionalni igrači koji snimaju videozapise s tematikom slično njihovoj. Iako prate slične stranice, uvijek nastoje biti što originalniji i zanimljiviji u kreaciji vlastitih vježbi i igara prilagođenih mlađem uzrastu.

“Tjelesna aktivnost donosi puno benefita u zdravstvenom i psihološkom pogledu te je valja redovito primjenjivati u svim uzrastima, a preporučena je svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od barem 30 minuta. Također, bez obzira na razinu sposobnosti djece-sportaša, adekvatno programirani individualni treninzi pozitivno utječu na njihov razvoj pa svakako preporučujemo dodatan rad na sebi”, poručuju NogoMaNi.

Također, dečki se žele zahvaliti svojim prijateljima koji uskaču i pomažu pri snimanju i demonstraciji vježbi.