Međunarodni turnir za djevojčice “Volim nogomet”

Opći cilj međunarodnog nogometnog turnira za djevojčice je doprinijeti podizanju svijesti o ženskom nogometu u Hrvatskoj i regiji te podizanje ravnopravnosti među spolovima u nogometu. Specifični cilj održavanja turnira je stvaranje tradicije koja će promovirati ženski nogomet na međunarodnom nivou. Ove godine održat će se drugi po redu Međunarodni nogometni turnir za djevojčice „Volim nogomet 2019“ u organizaciji Nogometne škole Međimurje – Čakovec , koji je u službenom kalendaru Hrvatskog nogometnog saveza.

          Provedba programa i postizanje navedenih ciljeva pratit će se i vrednovati prema prijavama na turnir te evidencijom tijeka turnira i statistikom koja će se voditi za svaku utakmicu posebno te na kraju na razini turnira ukupno. Na turniru će sudjelovati ukupno 24 ekipe – 12 ekipa u kategoriji WU-13 i 12 ekipa u kategoriji WU15 iz 7 različitih zemalja – Austrija, Slovenija, Srbija, Mađarska, BiH, Slovačka te naravno, domaćini iz Hrvatske. Prošle godine na turniru je sudjelovalo ukupno 350 djevojčica iz 5 zemalja uključujući domaćine (Slovenija, Slovačka, Mađarska, BiH i Hrvatska) dok ćemo ove godine ugostiti predstavnike iz 7 zemalja te ukupno 400 djevojčica koje će igrati utakmice. Iz tog podatka vidljivo je povećanje broja zemalja sudionica na turniru te povećanje broja djevojčica koje su uključene u samu aktivnost ženskog nogometa, što znači da su ciljevi prošlogodišnjeg turnira ostvareni te ćemo i ove godine zasigurno doprinijeti promociji ženskog nogometa i podizanju svijesti o ravnopravnosti spolova u nogometu. Statistika koja će se provesti u tijeku turnira te objave na društvenim mrežama i internet portalima koji će pratiti turnir, također će doprinijeti ostvarenju ciljeva. Obzirom na želju da turnir postane tradicija, kontinuirano će se raditi na tome da se i idućih godina organizira Međunarodni turnir s mogućnošću da traje duže i obuhvati više natjecateljskih ekipa iz Hrvatske i inozemstva. NŠ Međimurje- Čakovec ima svoje stalne ženske nogometne ekipe koje će i nakon turnira redovito trenirati i gostovati na nogometnim utakmicama te na taj način kontinuirano promovirati ženski nogomet.

          Međunarodni turnir „Volim nogomet 2019.“ obuhvaća nogometne utakmice koje će se održati u dva dana – 15. i 16. lipnja 2019. godine u Čakovcu na terenima Sportsko rekreacijskog centra „Mladost“ u Čakovcu. Potvrđen je dolazak 12 ženskih nogometnih ekipa u kategoriji WU-15 (2004./2005.) te 12 ženskih ekipa u kategoriji WU-13 (2006./2007.). Nogometne ekipe dolaze iz različitih zemalja – Austrije, Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine,  Slovačke, te iz Hrvatske ekipe iz Osijeka, Rijeke, Splita, Zadra ,Beltinci ,Banja Luka ,Novi Sad ,Wien ,Brčko , Maribor ,Ljubljana ,Glavica , Szombathely , Trnava  i domaćini iz NŠ Međimurje Čakovec. Turnir je koncipiran u dva dijela – prvi dio su utakmice unutar raspoređenih skupina dok se drugi dio odnosi na utakmice Glavnog i Utješnog djela turnira. Prvi dan turnira, 15. lipnja, od 16:00 do 20:00 sati igrat će se utakmice unutar raspoređenih skupina A, B i C. Svaka skupina sadrži četiri ekipe. Nakon utakmica po skupinama ekipe se rangiraju prema rezultatu. Drugi dan predviđeni početak turnira je u 10:00 sati, a predviđeno trajanje turnira je do 15:00 sati. U tijeku turnira vodi se statistika te će se na kraju utakmice proglasiti najbolje pojedinke turnira, najbolja vratarka, najbolja nogometašica i nogometašica s najviše postignutih pogodaka. Osigurane su nagrade (pehar i medalje ) za prve četiri plasirane ekipe.