Naj pregledanije

NK Podturen: Zbog koga se igra nogomet?

Priopćenje za javnost NK PODTURNA vezan na događaje za i nakon utakmice 9. kola I. MEĐIMURSKE LIGE MNS-a između NK PODTUREN – NK CENTROMETAL Macinec odigrane 13.10.2018. godine u Podturnu.

ZBOG KOGA SE IGRA NOGOMET U MEĐIMURJU?

Ovih dana čitali smo objavu NK SLOGE iz Čakovca vezano na odnos saveza prema klubovima, mi bi samo nastavili priču o odnosu istih prema našem klubu, a vjerujemo da istih primjera ima puno, ali eto mi smo među prvima koji će to javno reći i objaviti.
Mi u NK PODTUREN već duže vrijeme ogorčeni smo odnosom sudačke organizacije, te želimo skrenuti pozornost javnosti na niz događaja koji se događaju NK PODTURNU oko i na zelenim travnjacima. Svjesni smo da ovim obraćanjem izazivamo i okrećemo protiv sebe cijelu jednu organizaciju (sudačku i delegatsku), ali svjesni smo i posljedica jer se usuđujemo dirati u osinje gnijezdo.
Kako bi stvari bile malo jasnije želimo upoznati javnost da NK PODTUREN ne grca u novcu, da nema velikih sponzora (koji bi upucavali u klub po nekoliko stotina tisuća kuna), da se za sav novac kojim raspolažemo moramo jako mučiti i biti ponizan kako bi skupili iznos potreban za financiranje sezone. Da NK PODTUREN u svom rosteru seniorske ekipe od 20 igrača, ima 18 igrača iz Podturna, što ipak nešto govori o NK PODTURNU.
Poznato vam je da je NK Podturen prije 4 godina odustao od igranje seniorske momčadi u I. MNL-i, ali vjerojatno su rijetki koji znaju kakav napor i trud je potreban da se isto ponovo pokrene, koliko osobnog slobodnog vremena, truda, osobnog novaca i svega ostalog je potrebno da se ponovno stane na noge. Uspjeli smo, uspjeli smo se nakon tri godine vratiti tamo gdje pripadamo (bar tako mi mislimo) takmičenju u 1. MNL, kad smo pomislili da je to-to, tek tada smo shvatili da naši problemi te počinju.
Prvu godinu uspjeli smo nekako izvući sezonu usprkos svim naporima da nas se proba izbaciti iz 1. MNL, usprkos svim nepravdama na travnjaku koje smo doživljavali. Navest ćemo smo jedan primjer, nakon poražavajućeg suđenja, prosvjedujemo kod sudaca i delegata, ali nakon svega dolazi sudac i mrtvo-hladno objašnjava jednom našem članu uprave „nemoj se ljutiti, pa valjda ti je jasno da smo poslani po zadatku da izgubite“ , u izvještaju delegata nema jedne riječi o lošem suđenje, već naprotiv sve je po pravilima igre!!!
Ove godine tek smo na polovici polu sezone, ali već se slažu kockice, već je počela „kuhinja“, slaže se krug klubova za ispadanje, slažu se klubovi kojima (po nečijem mišljenju) nije mjesto u najvišem rangu međimurskog nogometa. Kojim pravom, kojim pravom netko može raditi ovakve stvari, tko im je dao ta prava?
Od odigranih 9. kola po našem skromnom mišljenju pokradeni smo bar na 3 utakmice.
Utakmica 1.
Nakon utakmice gdje nam nije dosuđen čisti penal (igranje rukom u kaznenom prostoru), gdje protivničkom igraču ne daje drugi žuti tj. isključujući, delegat napiše u zapisnik da sudac nije utjecao na igru. Ako ne dosuđeni jedanaesterac, ne isključenje igrača nije utjecanje na igru, što onda je???
Utakmica 2.
Nakon dobivenog gola iz čistog zaleđa (dva igrača u zaleđu, oba igraju loptom), izjava pomoćnog suca „izvinite, pogriješio sam“ (svatko može pogriješiti, a isti je bar priznao), ali delegat izjavljuje „ako je sudac dosudio zaleđe onda je zaleđe“, pa čemu onda služe delegati.
Ili vrijedi ona „vrana – vrani oči ne kopa“
Utakmica 3. – kulminacija događaja
9. kolo (odigrano 13.10.2018.):
– početak utakmice (5.-6. minuta), igranje rukom gostujućeg igrača u kaznenom prostoru – za suca nije kazneni udarac,
– 20. minuta – kazneni udarac za protivnika (nitko se ne buni), golman brani,
– U 24. minuti Podturen povede, u 60 gosti izjednačuju, nitko se ne buni,
– tokom cijele utakmice sudac namješta slobodne udarce u visini našeg kaznenog prostora, a domaća publika negoduje na odluke suca,
– u 38. min prilikom takvog jednog dosuđenog prekršaja u korist gostujuće momčadi naš golman moli suca: „da sudi korektno i pošteno“, isti mu autoritativno pokazuje žuti karton,
– u 46. min. ulazi naš igrač (koji i nije u „cvijetu mladosti“), te odmah počinje vrijeđanje i omalovažavanje istog od strane suca: „ovo nisu veterani“, „idi u penziju“, nakon odgovora našeg igrača sucu da se smiri isti mu pokazuje žuti kartom???
– u 70. min. napravljen je oštar prekršaj nad našim mladim igračem od strane gostujućeg igrača koji biva sankcioniran žutim kartonom, nakon toga naš igrač se obraća sucu: „gospon sudac glejte kaj mi je napravil“, a on mu odgovara „balavec jaden kaj bi štel igraj dalje ili bom ti dal žutoga kartona“ ( tu se radi o mladom igraču koji je tek nedavno napunio 18 godina i nije korektno da se prema mladim igračima tako ophodi).
– u 89. min. opet sudac verbalno omalovažava našeg starijeg igrača, na šta mu ovaj odgovara: „ako je meni mjesto u penziji, ti bi umjesto fućke trebao imati pištolj na vodu“ (nije korektno od našeg igrača, trebao se suzdržati, ali …), nakon čega sudac igraču daje drugi žuti karton, a potom crveni isključujući karton,
– u tijeku igre nakon obraćanja našeg kapetana sucu i zamolbe da ujednači kriterije, sudac mu odgovara: „sudim 40-60“,
– u sudačkoj nadoknadi vremena (92. – 93. min.) sudac u domaćem kaznenom prostoru jedan duel – remplanje okarakterizira kao prekršaj za kazneni udarac, a gosti isti realiziraju i pobjeđuju, na naše čuđenje delegat upisuje da se kazneni udarac dogodio u 89. min., pa normalno onako kako je sudac rekao, jer sudac je uvijek u pravu (slažemo se nažalost sudačko vrijeme je mjerodavno).
– kraj utakmice sudac svira na malo neobičnom mjestu s obzirom na negodovanja domaće publike (tijekom utakmice) nakon njegovih odluka, a to je na najudaljenijem dijelu igrališta od izlaza sa terena (čime pokazuje svoje namjere, nadmenost i narcisoidnost koju je pokazivao tijekom cijele utakmice).
Napominjemo da ne aludiramo na igrače i upravu protivničke ekipe, je oni nisu ništa krivi, oni su igrali i borili se za svoj klub pošteno te nemamo baš ni jedne primjedbe na njihovo ponašanje i igru.
Nakon sveg navedenog isprovocirani navijači nakon odsviranog kraja ulaze u teren, redarska služba i domaći igrači brane suca i pokušava ga sprovesti do svlačionice. Svaki sudac nakon ovakvog suđenja bi možda svirao kraj utakmice na sredini ili bliže izlazu iz igrališta, ali on to radi na suprotnoj strani od izlaza iz igrališta što puno govori o njegovim namjerama.
Isti provocira navijače držeći se za međunožje, plazeći jezik, te provocira riječima „ajde udrite me, čekam vas“. Usprkos pokušaja redarske službe da suca odvede u ograđeni dio prostora isti se opire te se odvlači od izlaza i dalje provocira, te u jednom momentu pada kao gromom pokošen vičući „neko me udario“.
Oko njega je bilo bar 5-6 redara koji su ga štitili i sigurni smo da ga nitko nije udario, ali scenarij je naravno poznat. Ipak nakon nekog vremena uspijemo suca sprovesti u sudačke prostorije gdje on i dalje provocira.
Sudac se okreče se prema povjereniku za sigurnost (koji je bio odmah iz njega) te viče „šta ti hodaš iza mene, unosi mu se u lice psovajuči ga. Povjerenik za sigurnost suca odguruje od sebe, nakon čega sudac uzima telefon i zove policiju te vičući prijeti „sad ču ti ja namjestiti, sad ćeš naj… itd.) Naravno, dolazi policija, svi krivi osim naravno suca????
Možda je sudac g. BUBEK bio i umoran, malo dekoncentriran ili nešto drugo on je na našu utakmicu došao direktno sa jedne druge utakmice gdje je sudio Limačima iz nogometnih škola Nogometaš 13 – Mala Subotica, a začuđuje pa čak i „zadivljuje“ njegova „snaga“ jer je drugi dan u nedjelju već sudio dvije utakmice jednu prije podne mlađim uzrastima u Čakovcu i poslijepodne seniorima 4. lige u Dunjkovcu (igrači ne smiju igrati više od jedne utakmice dnevno, pitamo se dali suci mogu-smiju i dali su sposobni suditi više od jedne utakmice dnevno?).
Epilog svega: prekršajna prijava (sa kaznom, vidjet ćemo?), suspenzija igrališta i nekih od dužnosnika u kubu, novčana kazna klubu, a biti će vjerojatno i još toga.
Sve ovo ne pišemo kako bi opravdali događanje nakon kraja utakmice, sigurno da to nije u redu te da ne podržavamo i opravdavamo ovakve ispade na utakmicama, pokušali smo sve da ne dođe do tog incidenta, uspjeli smo zaštititi suca da ne dođe do fizičkog kontakta između njega i gledaoca, ali nažalost dogodilo se to što se dogodilo.
Većina sudaca i delegata radi i sudi pošteno, ali ima dosta njih koji nisu dorasli svojim zadacima ili bolje rečeno dobro znaju svoje zadatke, a ista stvar je i sa delegatima, čovjek 90 minuta sjedi u „kućici“ za delegata, u izvještaju uvijek piše sve je bilo po PNI (pravilima nogometne igre)) i na kraju ga moraš za to platiti, pa zar nije zadaća delegata upiše svoja zapažanja na igru i na suđenje, ali suđenje je uvijek dobro i nikad ne utječe na igru.
Ali da ne dužimo jer bi mogli o navedenoj problematici napisati i koju knjigu koja bi mogla poslužiti kao predložak za dobar kriminalistički film.
NAPOMINJEMO JOŠ JEDAMPUT DA OVO NE PIŠEMO KAKO BI OPRAVDALI SEBE ZA NEMILI DOGAĐAJ, DA NE OPRAVDAVAMO NIKAKVO NASILJE NA SPORTSKIM TERENIMA. PRIHVAĆAMO SVOJ DIO KRIVICE, ALI DIO KRIVICE I KAZNE MORA SNOSITI I DRUGA STRANA KOJA SVOJIM PONAŠANJEM IZAZIVA I DOVODI DO OVAKVIH DOGAĐAJA.

I na kraju se pitamo zašto i zbog koga se igra nogomet u Međimurju?!???

Sa sportskim pozdravima!

Izvršni odbor NK PODTUREN