Paula Markati: “Kad sam ušla u ozbiljan sport vidjela sam koliko se sav trud i odricanja isplate”

Danas vam donosimo priču o stolnotenisačici Pauli Markati koja je u ovom sportu već više od 15 godina.

Mlada 24 – godišnja Paula završila je specijalistički studij Menadžment turizma i sporta na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a trenutno uz posao igra za našeg jedinog superligaša, STK Hodošan.

Stolnim tenisom počela se baviti prije 15 godina, a kao srednjoškolka nastupala je za poznati hrvatski klub STK dr. Časl, te je kao mlada i perspektivna stolnotenisačica nastupala i za reprezentaciju.

“Stolni tenis počela sam trenirati sa svojih 9 godina, što je čak i dosta kasno u odnosu na ostale stolnotenisače iz moje generacije. Kod kuće smo imali stol za stolni tenis, a tata i brat su stalno igrali i tako sam dobila interes za taj sport. Tata me je upisao u STK Čakovec i tu je sve počelo”.

U svojoj karijeri koja još uvijek traje osvojila je puno medalja i pehara, a u našem razgovoru istakla je uspjehe koji joj znače nešto više od ostalih.

3.mjesto na ekipnom juniorskom europskom prvenstvu u Ostravi (nastup za reprezentaciju), 2. mjesto  na svjetskom ekipnom školskom prvenstvu u Cagliariju, 1. mjesto na međunarodnom juniorskom turniru u Varaždinu (nastup za reprezentaciju), 1. mjesto na međunarodnom juniorskom turniru u Mađarskoj (nastup za reprezentaciju), 10. mjesto na ekipnom juniorskom svjetskom prvenstvu u Maroku (nastup za reprezentaciju), 1. mjesto na državnom juniorskom ekipno u Osijeku (zlato ekipno, srebro parovi, bronca pojedinačno), 1. mjesto pojedinačno na juniorskom turniru Lovro Ratković, 1. mjesto pojedinačno na juniorskom turniru Saša Paar”.

“Osim navedenih osvojenih mjesta u kategoriji juniorke i seniorke, jedan od velikih uspjeha je što sam u samo 2013. godini za hrvatsku reprezentaciju odigrala 28 službenih mečeva, a počela igrati još od kadetskog uzrasta”.

Kao mala uvijek je slušala o Tamari Boroš, a Paulu je oduvijek zanimalo kakav je to život jednog sportaša.

“U početku me je motivirala pobjeda, voljela sam pobjeđivati u svim igrama i uvijek sam teško podnosila poraz. Tako je možda i strah od poraza bio motivacija u isto vrijeme. Kad sam ušla u ozbiljan sport vidjela sam koliko se sav trud i odricanja isplate jer postati ozbiljan sportaš nije lako. Na početku je svaki osvojeni pehar bio velika motivacija za dalje, lijep je osjećaj biti pobjednik i stajati na postolju. Kad sam došla na prvi međunarodni turnir vidjela sam koliko je sport velika stvar i koliko treba biti ponosan na sebe što dobiješ priliku predstavljati svoju državu pred cijelim svijetom i to me je motiviralo najviše”.

Sa svoje 24. godine Paula još ne misli prestati s igranjem, a nakon karijere se vidi u trenerskim vodama.

“Što se tiče uspjeha u stolnom tenisu postigla sam svoje prvobitne ciljeve, a dugoročno bih voljela biti što je duže moguće u sportu, nastaviti igrati Superligu, da djeca koju treniram osvajaju turnire i nauče koliko je sport bitan i velik, naučiti ih da budu pravi sportaši i dobri ljudi. Imam još neke planove za budućnost vezane uz sport, ali to bih za sada ostavila za sebe”.

U svojoj karijeri promijenila je dosta trenera, a jedan od njih na nju je ostavio poseban dojam.

“Mislim da je svaki trener u sportskoj karijeri važan i da svaki ostavi svoj trag, ali ako baš moram birati izdvojila bih Ivana Vidolina koji je bio moj trener u Zagrebu. Trudio se da ne bude samo trener stolnog tenisa nego je brinuo za sva životna polja i uvijek je bio tu kad je trebao nekome trebao razgovor ili bilo kakva pomoć. Osim njega, ulogu trenera u mlađim danima i danas ima moj tata koji od samih početaka ide sa mnom na svaki turnir i utakmicu, a mislim da je takva podrška svima bitna”.

Pred kraj razgzvora malo smo se dotakli i njezin trenutni klub STK Hodošan.

“Što se tiče hrvatske Superlige očekuje se opstanak u ligi jer je realno dosta laka, a mi ne igramo u punom sastavu ove godine i ja još nisam potpuno spremna zbog bolesti koja me je zadesila prije nekoliko mjeseci. Tako da je za ovu sezonu cilj ostati u ligi i mi sretni”.

Kao i svaki sportaš, Paula je za kraj poslala poruku mladim sportašima.

“Poručila bih mladim sportašima da budu ustrajni u tome što rade i da se bore za što bolje rezultate. Nek nikada ne odustaju koliko god bilo teško jer se rezultati neće postići sami”.

Pauli zahvaljujemo na razgovoru te joj želimo puno sreće, kako u sportskom, tako i u privatnom životu.

foto: Privatna arhiva