Naj pregledanije

Povijesni razvoj stolnog tenisa u Čakovcu

Godina 1925. važna je za stolnoteniski sport u jugoslavenskim okvirima. Čakovec je uz Sentu, Sombor i Mursku Sobotu začetnik ove igre celuloidnom lopticom. Također su i začetnici jugoslavenske kvalitete u tom sportu.

U nizu putovanja po Mađarskoj, u Budimpešti, Čakovčanin Geza Legenstein upoznao se sa stolnim tenisom te je taj sport doveo u Čakovec. U Mađarskoj je Geza nabavio i knjigu o stolnom tenisu kojoj je autor dr. Daniel Pecsi koji je u to vrijeme jedan od najboljih stolnotenisača Mađarske (član reprezentacije koja je u Londonu 1926. godine prvi momčadski prvak svijeta).

Prvi stolnoteniski stol načinio je u Čakovcu Mijo Hollemberger, čakovečki stolar i tapetar. To je prema riječima Geze Legensteina dobar i masivan stol, dok je rekete i loptice nabavio kod Kaudersa u Zagrebu koji je mnogo pripomogao razvoju stolnog tenisa jer je nabavljao potrebne rekvizite. Geza je pak stalno inzistirao da se preko novina što više piše o stolnom tenisu. Tako je Geza sa svojom suprugom počeo igrati stolni tenis.

Uskoro je stolni tenis u Čakovcu dobio nove prijatelje. U Čakovcu se stolni tenis igra u čuvenoj Legensteinovoj dvorani Royal. Međusobni susreti stolnotenisača Čakovca i Murske Sobote su česti, a za Čakovčane u prvim danima stolnog tenisa nastupaju bračni par Geza i Elizabeta Legenstein, Nyiri i Habijanec. Uloga Geze Legensteina i njegovih sljedbenika je tim važnija za razvoj stolnog tenisa što Legensteina nije nitko učio igrati tu igru. On je samouk i njegova skupljena iskustva igrajući s njim koristili su mnogi njegovi sljedbenici, kako u Čakovcu tako i u drugim mjestima.

Čakovečki stolnotenisači mogu s ponosom nastavljati tradicije ovog sporta. STK Čakovec može se smatrati jednim od najstarijih klubova tog sporta u Jugoslaviji jer kontinuirano nastavlja tradicije stolnoteniske sekcije Čakovečkog športskog kluba. Svoju snagu Čakovčani su htjeli isprobati i na jačim turnirima pa se traže protivnici da bi se dokazala kvaliteta, da bi se čakovečki znalci ove igre iskazali.