Naj pregledanije

[POVIJEST] HAZENA: Igralo se rukom, ali na nogometnom terenu

Hazena, sport ženske omladine, sport je koji su izmislili Čehoslovaci, a igrao se na nogometnim terenima.

Došao je u Čakovec vrlo rano. Hazena je preteča malog rukometa. Igralo se rukom, a pravila su bila slična malom rukometu. To je i prvi „ženski“ sport kojim su se masovnije bavile mlade Čakovčanke.

Pisanih podataka iz tog razdoblja gotovo da i nema jer je srednjoškolskoj omladini bilo od škola i vlasti zabranjeno da se bave sportom, iako je izvjesno da je hazena-sekcija pri ČŠK-u postojala još 1924. godine. Prema pričanju starijih sportaša, hazenašice su često trenirale zajedno s nogometnom sekcijom ČŠK-a, dapače čak su se i odigravale trening-susreti. To su ujedno bili i začeci muškog velikog rukometa.

Sredinom 1930. godine ozbiljno se govori o ponovnom osnivanju hazena-sekcije u sklopu Čakovečkog sportskog kluba. Pripreme su gotove, a zainteresiranih je bilo i bit će ih sve više. Ovaj ženski sport sve više osvaja omladinu širom Hrvatske i 1931. godine već niču novi klubovi. U toj zarazi sudjeluje i Čakovec.

Hazena-sekcija ČŠK-a osnovana je u Čakovcu negdje u kolovozu. U to vrijeme su osnovani brojni klubovi koji će u budućnosti predstavljati protivnike Čakovčankama.

Izvor: ZSU Čakovec