Naj pregledanije

POVIJEST: Kada se osnovao prvi nogometni klub u Međimurju?

Prva nogometna ekipa u Međimurju zvala se ekipa Građanske škole, a djelovala je od 1910. do 1914. godine. Prvi nogomet se igrao na čakovečkom igralištu tzv. Tratama, a od 1914. godine igralo se na Majelasu. U Međimurju je u tim godinama postojao još jedan nogometni klub iz Preloga. Omladinski nogometni klub Prelog nastupio je u Donjoj Lendavi s tamošnjim Lendavskim Sport klubom.

Začetci službenoga i organiziranoga igranja nogometa u Međimurju vežu se uz 1920. godinu, kada je osnovan Čakovečki športski klub (skraćeno ČSK). ČSK-a je primljen u Nogometni savez Jugoslavije 13. travnja 1920., te je time postao prvi legitimni klub na međimurskom prostoru.

Čakovečki športski klub imao je više sekcija, a nogometna sekcija je bila jedna od njih. Klub su sponzorirali bogatiji građani, većinom Židovi i mađaroni. Oni su sačinjavali trgovački i industrijski sloj građana, dok su Hrvati većinom živjeli u prigradskim naseljima i radili u tvornicama ili su se bavili poljoprivredom

Nogomet se prvo igrao na pašnjacima Trate i Majales, a od 1925. godine igra se na stadionu koji je izgrađen u neposrednoj blizini Staroga grada, s njegove sjeverne strane. Boja kluba bila je crveno-bijela. Organizator juniorske nogometne ekipe i škole nogometa bio je Josip Strahonja, jedan od najvažnijih športskih djelatnika u tom razdoblju, a o tome govori i svjedočanstvo gospodina Josipa Črepa. Gospodin Črep rođen je 1922. godine u Čakovcu. U prvom razredu više građanske škole (danas petom razredu osnovne škole) trenirao je za Građanski, u kojem je proveo godinu dana 1934.-1935., a nakon toga zaigrao je za ČSK-a prema njegovom sjećanju prijelaz je obavljen za jedne kopačke 1937. godine. U trećem razredu prestao je s treniranjem nogometa zbog slabijih ocjena iz matematike, ali se sjeća da su se treninzi odvijali dva puta tjedno, srijedom i petkom, igralo se krpenom loptom, te da su se treninzi sastojali od raznih tjelovježbi.

foto: Zbrika Josipa Črepa

Utakmice juniorske sekcije su uglavnom bile igrane s klubovima obližnjih gradova Varaždina, Lendave i Murske Sobote, te od 1932. s gradskim klubom „Građanskim“. Klub u razdoblju Kraljevine Jugoslavije godine ima oko 200 članova, od toga 1/4 nogometaša. Čakovečki športski klub je za vrijeme Drugoga svjetskoga rata preimenovan u „Csaktornyai sport klub Zrinyi“, iz tog vremena zabilježena je samo jedna utakmica juniorskih sekcija Čakovca i Nagykanizse. S toga događaja je sačuvan dopis juniorskoj sekciji upućen iz pokrajinskog sportskog ureda u Pečuhu da će svi troškovi tijekom putovanja i dvodnevnoga gostovanja biti pokriveni. Klub je u tom razdoblju igrao u mađarskoj državnoj ligi. Boje i grb kluba su zadržani uz dodatak datuma 5.10.1941., datuma službenog pripojenja Međimurja Mađarskoj.

Nakon Drugoga svjetskoga rata klub je još kratko vrijeme nosio naziv ČSK-a do 1946. godine kada mijenja naziv u NK Jedinstvo. Sredinom 60-tih klub se preimenuje u MTČ (Međimurska trikotaža Čakovec) po glavnom sponzoru. Klub djeluje na istom drvenom stadionu do izgradnje Športsko-rekreacijskog centra Mladost koji je izgrađen za potrebe Univerzijade u Zagrebu, 1987. godine. Krajem 80-tih ruši se drveni stadion, te se na njegov zapadni dio proširuje teniski teren, a istočni dio je i danas travnjak.

Nažalost, poslije je promijenio još nekoliko naziva te klub danas više ne postoji. Zašto?