Naj pregledanije

POVIJEST: Kada se počeo igrati nogomet u Međimurju?

Prva nogometna ekipa u Međimurju zvala se ekipa Građanske škole, a djelovala je od 1910. do 1914. godine.

Prvi nogomet se igrao na čakovečkom igralištu tzv. Tratama, a od 1914. godine igralo se na Majelasu.

U Međimurju je u tim godinama postojao još jedan nogometni klub iz Preloga. Omladinski nogometni klub Prelog nastupio je u Donjoj Lendavi s tamošnjim Lendavskim Sport klubom. Jedne nedjelje 1915. godine, u Međimurju je udario grom, a igrači koji su se pripremali za ulazak na teren su se razbježali. Nažalost jedan od igrača, Ladislav Weiss, smrtno je stradao dok je Sekelj doživio šok i izgubio je dar govora na nekoliko dana. Te godine, vlasti su zabranile nogomet. Na sreću nogometaša, sve je to bilo privremeno tako da su već nakon Prvoga svjetskoga rata započeli s nogometnom igrom.

Začetci službenoga i organiziranoga igranja nogometa u Međimurju vežu se uz 1920. godinu, kada je osnovan Čakovečki športski klub (skraćeno ČSK). ČSK-a je primljen u Nogometni savez Jugoslavije 13. travnja 1920., te je time postao prvi legitimni klub na međimurskom prostoru.

Nogomet se raširio po cijelom Međimurju ubrzo nakon Prvoga svjetskoga rata, no nije poprimio organizirane razmjere kao što je to danas. Utakmice registriranih klubova i neregistriranih bile su zabranjene. Ne čudi podatak što je u početcima Čakovec imao samo jedan klub, pošto je u to vrijeme u cijeloj Državi SHS bilo registrirano stotinjak klubova. Godine 1934. Čakovec je imao dva ograđena igrališta s tribinama, stadion ČSK i stadion Građanskog.

foto: Zbrika Josipa Črepa