Naj pregledanije

POVIJEST: Teniski početak u Međimurju

Prvo su se tenisom počeli baviti pripadnici elite, građanske klase, a bosonoga mlađarija sakupljala je lopte. Od tih bosonogih sakupljača lopti izrasli su najbolji tenisači što ih je Čakovec ikada imao, najbolji tenisači Jugoslavije.

Prema pričanju Geze Legensteina, prvi početci tenisa bili su rekreativnog karaktera. Bogatuni su se bavili tenisom jer je to bilo šik da ispune nekim sadržajem slobodno vrijeme, da se zabavljaju. No, dolaskom na scenu bosonogih koji su u pauzama rekreativaca igrali tenis, tenis poprima natjecateljski karakter i time je era kvalitetnog jugoslavenskog tenisa počela.

Godine 1926. s ozbiljnim radom počinje i teniska sekcija ČŠK-a i gradnja prvog teniskog igrališta u Čakovcu. Početci organiziranog tenisa u Čakovcu vezani su također uz ličnost Geze Legensteina. Najistaknutiji teniski pregalac i suosnivač je zaslužni dr. Jerko Franetović, dugogodišnji predsjednik ČŠK-a.

Najprije su se tenisom počeli baviti bogatiji građani i oficiri radi razonode i rekreacije, no kasnije je počelo ozbiljnije.

Zanimljiva je i gradnja prvog pravog igrališta koje se nalazilo na istoj lokaciji gdje se nalazi i danas. Gradnja je počela bez novaca, a predračun za gradnju je iznosio 18 000 dinara. Iako još nije bilo dinara, počelo se s gradnjom. Radnici su počeli raditi, voziti leš, koristi se stara cigla upravo srušene čakovečke žitnice. Nakon prvih pet dana, kada se posao razmahao tvorničari su dali prve priloge te je skupljeno svih 18 000 dinara koji su utrošeni, a gradnja još nije završena. Pregledom poslovanja utvrđeno je da je u predračunu došlo do zabune u zbrajanju, no tvorničari i ostali građani imali su razumijevanja te je igralište ipak bilo dovršeno zajedno s ogradom i dva paralelna igrališta, kao i s predviđenim prostorom za treće igralište.

Prvi turnir na kojemu su nastupili Čakovčani održan je u Celju gdje je u prvom susretu zabilježena i prva pobjeda, što im je dalo daljnji polet.

DOBA FRANJE PUNČECA

Godina 1930. zaista je prijelomna. Jedan od sakupljača lopti, čakovčanin rođen u Novom Marofu Franjo Punčec već 1930. godine zamjenjuje sakupljanje lopti teniskim reketom.

Naime, u početku kada su „veliki“ igrali, „malci“ su sakupljali lopte, a u pauzama igrali tenis drvenim lopaticama-reketima koje su sami načinili. Imitirali su starije. Prema riječima Geze Legensteina zahvaljujući tome plejada sada još budućih tenisača imala je izvanredan udarac i lijep stil. Drvo je iziskivalo veće napore, jači zamah, a navika udarca je ostala. Između ostalih, Franjo Punčec se istakao igrajući drvenim reketom. To je bilo presudno u prvim fazama razvoja Punčeca.

Drugi, možda najvažniji trenutak, je odlazak teniske sekcije ČŠK-a u Zagreb na odigravanje susreta državnog prvenstva, gdje je ATK iz Zagreba pobijedio ČŠK 8:1, a jedini bod Čakovčanima donio je Franjo Punčec pobijedivši Mr. Bullocka, prvog igrača ATK-a Zagreb 6:3 i 7:5. Ovaj turnir je značajan za Punčecovu karijeru jer je otkriven kao daroviti igrač. To će mu pomoći u daljnjem usponu jer je u jednom susretu, u jednom dahu osvojio Zagreb.

U svakom slučaju tenis polako postaje najatraktivniji sport Čakovca i 1931. godine počinje skupljati prva priznanja, ponajviše zahvaljujući kvaliteti Franje Punčeca koji će se kasnije razviti u jednog od najboljih jugoslavenskih tenisača svih vremena, koji sve više napreduje i ubrzo postaje i reprezentativac.

Godina 1934. je godina kad se Punčec počinje uspinjati i na međunarodnoj sceni. Tenis Jugoslavije pomalo dobiva sve više međunarodnih priznanja, a naši tenisači postali su atraktivni i pozivani su na međunarodne teniske turneje više no ikada.

Jedna od prvih velikih međunarodnih turneja naših tenisača je Egipat. Turneja počinje sredinom veljače 1934. godine. Na jednomjesečno putovanje u Egipat i Grčku idu Punčec, kao prvi reket Jugoslavije, te Palada i Franjo Kukuljević. Naš par Kukuljević-Punčec zauzima odlično treće mjesto, dok je u pojedinačnoj konkurenciji Punčec u finalu poražen od Hughesa rezultatom 4:6, 2:6, 4:6.

U mjesecu rujnu počinje međunarodno prvenstvo Jugoslavije u Zagrebu. Punčec potvrđuje status favorita te osvaja tri titule: u pojedinačnoj konkurenciji, u konkurenciji parova i mješovitih parova

Izvor: Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca