Naj pregledanije

Ludminton: Povlačenje jednog od najutjecajnih badmintonaša svijeta

Lee Chong Wei jedan je od najznačajnih igrača svjetskog badmintona. Dolazi iz Malezije, a nakon dugih 19 godina badmintonske karijere bio je primoran povući se s terena. Naime, ovom 36-godišnjaku je prošle godine dijagnosticiran rak nosa, što uzrokuje velika napetost u ramenima koju je Lee imao zbog neprestanih treninga. Doktori su mu savjetovali momentalno povlačenje, ali kako sam kaže: ljubav prema badmintonu bila je prejaka.

Njegova želja bila je zaigrati još jedne OI (Tokyo 2020.) te se tada povući, no doktori su odlučili kako je najbolje ne riskirati.
Lee će biti zapamćen po nevjerojatnom broju uspjeha i odličja. Tri olimpijska srebra, tri srebra sa Svjetskog prvenstva, 47 titula svjetskih SuperSerier i Tour turnira, dva zlata sa azijskih i četiri s engleskih turnira te mnoštvo titula sa drugih turnira. Također, čak 200 tjedana, od 2008. do 2012 zadržao je prvo mjesto svjetske rang ljestvice. Malezijski ministar sporta izjavio je kako je Lee “heroj malezijskog naroda i vjere”.

Njegov najveći rival, Kinez Lin Dan, bio je potresen što ga više neće pratiti na terenu. Njihovo prijateljstvo proteže se već dugo s obzirom na to da su igrali mnoštvo finala jedan protiv drugog. Tako su uspjeli održati i prijateljstvo, na što su svi bili izrazito ponosni. Njihov ritual je da nakon svakog meča odigranog jedan protiv drugog, zamjene majice.

Tisuće fanova i igrača na društvenim mrežama zahvalilo je ovom vrhunskom sportašu na 19 godina nevjerojatne karijere. Lee Chong Wei bit će pamćen ne samo kao izrazito talentirani badmintonaš, već kao fair igrač i prije svega, dobar čovjek. Karijeru na kojoj mogu biti samo zavidni, gradio je dugi niz godina, a njegovo ime pamtit će se dok je badmintona. Hvala legendo na ovim motivacijama kojima si pokretao mlade nade. Ostavio si dubok trag u badmintskoj priči.