Prije 100 godina osnovan je prvi nogometni klub u Čakovcu, nažalost danas više ne postoji

Kao i svugdje u svijetu, danas je nogomet najraširenija sportska grana u Međimurju. Prema usmenoj predaji, nailazimo na podatak de se u Čakovcu pojavio već u 1910. godini.

Prva nogometna ekipa u Međimurju zvala se ekipa Građanske škole, a djelovala je od 1910. do 1914. godine. Prvi nogomet se igrao na čakovečkom igralištu tzv. Tratama, a od 1914. godine igralo se na Majelasu. U Međimurju je u tim godinama postojao još jedan nogometni klub iz Preloga. Omladinski nogometni klub Prelog nastupio je u Donjoj Lendavi s tamošnjim Lendavskim Sport klubom. Jedne nedjelje 1915. godine, u Međimurju je udario grom, a igrači koji su se pripremali za ulazak na teren su se razbježali. Nažalost jedan od igrača, Ladislav Weiss, smrtno je stradao dok je Sekelj doživio šok i izgubio je dar govora na nekoliko dana. Te godine, vlasti su zabranile nogomet. Na sreću nogometaša, sve je to bilo privremeno tako da su već nakon Prvoga svjetskoga rata započeli s nogometnom igrom. U proljeće 1919. godine mladi čakovečki sportaši osnovali su sportsko društvo s nekoliko sekcija, a najpopularniji sport bio je nogomet.

Začetci službenoga i organiziranoga igranja nogometa u Međimurju vežu se uz 1920. godinu, kada je osnovan Čakovečki športski klub (skraćeno ČSK).

ČSK-a je primljen u Nogometni savez Jugoslavije 13. travnja 1920., te je time postao prvi legitimni klub na međimurskom prostoru. Nogomet se raširio po cijelom Međimurju ubrzo nakon Prvoga svjetskoga rata, no nije poprimio organizirane razmjere kao što je to danas. Utakmice registriranih klubova i neregistriranih bile su zabranjene. Ne čudi podatak što je u početcima Čakovec imao samo jedan klub, pošto je u to vrijeme u cijeloj Državi SHS bilo registrirano stotinjak klubova. Godine 1934. Čakovec je imao dva ograđena igrališta s tribinama, stadion ČSK koji je prikazan na slici 1 i stadion Građanskoga. U ovom prvom razdoblju nogometa u Međimurju treba se zadržati na dva najvažnija kluba, registrirana kluba, koji ne samo da su imali seniorske i juniorske postave, već i organizirane škole nogometa, to su prije spomenuti ČSK-a i Građanski. Iako tadašnje škole nogometa nemaju današnju formu, one su kamen-temeljac u razvoju nogometa u Međimurju.


Tribine stadiona ČSK-a sa svlačionicama 1931. godine

Čakovečki športski klub (ČSK)

Čakovečki športski klub imao je više sekcija, a nogometna sekcija je bila jedna od njih. Klub su sponzorirali bogatiji građani, većinom Židovi i mađaroni. Oni su sačinjavali trgovački i industrijski sloj građana, dok su Hrvati većinom živjeli u prigradskim naseljima i radili u tvornicama ili su se bavili poljoprivredom.

Nogomet se prvo igrao na pašnjacima Trate i Majales, a od 1925. godine igra se na stadionu koji je izgrađen u neposrednoj blizini Staroga grada, s njegove sjeverne strane. Boja kluba bila je crveno-bijela. Organizator juniorske nogometne ekipe i škole nogometa bio je Josip Strahonja, jedan od najvažnijih športskih djelatnika u tom razdoblju. On je istovremeno trenirao juniore nogometne momčadi ČSK-ai hazenašice – preteće današnjega rukometa koji je nekada bio namijenjen samo ženskom rodu. Da se s pravom može reći da je to bio prvi organizirani oblik školovanja mladih za nogomet poslužilo je i svjedočanstvo gospodina Josipa Črepa, igrača juniorske postave Građanskog i kasnije ČSK-e. Gospodin Črep rođen je 1922. godine u Čakovcu. U prvom razredu više građanske škole (danas petom razredu osnovne škole) trenirao je za Građanski, u kojem je proveo godinu dana 1934.-1935., a nakon toga zaigrao je za ČSK-a prema njegovom sjećanju prijelaz je obavljen za jedne kopačke 1937. godine. U trećem razredu prestao je s treniranjem nogometa zbog slabijih ocjena iz matematike, ali se sjeća da su se treninzi odvijali dva puta tjedno, srijedom i petkom, igralo se krpenom loptom, te da su se treninzi sastojali od raznih tjelovježbi.


Josip Strahonja sa juniorskom nogometnom momčadi ČSK-a

Utakmice juniorske sekcije su uglavnom bile igrane s klubovima obližnjih gradova Varaždina, Lendave i Murske Sobote, te od 1932. s gradskim klubom „Građanskim“. Klub u razdoblju Kraljevine Jugoslavije godine ima oko 200 članova, od toga 1/4 nogometaša. Čakovečki športski klub je za vrijeme Drugoga svjetskoga rata preimenovan u „Csaktornyai sport klub Zrinyi“, iz tog vremena zabilježena je samo jedna utakmica juniorskih sekcija Čakovca i Nagykanizse. S toga događaja je sačuvan dopis juniorskoj sekciji upućen iz pokrajinskog sportskog ureda u Pečuhu da će svi troškovi tijekom putovanja i dvodnevnoga gostovanja biti pokriveni. Klub je u tom razdoblju igrao u mađarskoj državnoj ligi. Boje i grb kluba su zadržani uz dodatak datuma 5.10.1941., datuma službenog pripojenja Međimurja Mađarskoj.

Trening nogometaša na stadionu ČSK-a, 1934. Izvor: Zbirka gospodina Josipa Črepa

Klub je tijekom 90-ih godina 20. stoljeća uglavnom igrao u 2. HNL, uz nekoliko ispadanja u 3. HNL, da bi se konačno 1998. godine po prvi put približio ulasku u 1. HNL, ali mu to nažalost nije uspjelo jer je ispao iz kvalifikacija za popunu lige nakon 0:0 protiv Jadrana Poreč i poraza 2:1 od Segeste. Sezonu 1999./2000. klub završava kao drugi na ljestvici 2. HNL i ulazi u 1. HNL. Po ulasku u 1. HNL NK Čakovec se pojačao s nekoliko igrača s prvoligaškim iskustvom, a u prvoj polovici sezone 2000./2001. klub je vodio Ilija Lončarević. Prvu prvoligašku pobjedu klub je ostvario nakon što je u 4. kolu na domaćem terenu iznenađujuće pobijedio Hajduk s 2:0. Hajduk je naposlijetku te sezone osvojio prvenstvo, dok je Čakovec završio na osmom mjestu s 10 pobjeda, 9 neodlučenih rezultata i 13 poraza, ostvarivši još nekoliko zapaženih rezultata kao primjerice 0:0 na domaćem terenu protiv Dinama.

Svoju drugu prvoligašku sezonu Čakovec je otvorio s dvije pobjede, čime se nakon dva kola našao na vodećem mjestu na prvenstvenoj ljestvici. No, nakon dobrog početka klub je uspio ostvariti još samo 7 pobjeda do kraja sezone, uz 5 neodlučenih rezultata i 16 poraza, što je bilo dovoljno samo za 14. mjesto u konkurenciji 16 klubova u 1. HNL te sezone i značilo izravno ispadanje kluba u 2. HNL. Po ispadanju u drugoligaško društvo klub je napustila nekolicina igrača dovedenih prilikom ulaska u 1. HNL, a neki su se kasnije pridružili NK Međimurju, novom gradskom klubu osnovanom u lipnju 2003. godine. NK Međimurje se kasnije održalo u prvoligaškom društvu četiri sezone između 2004. i 2008. godine, a od 2009. godine ponovno igra u 1. HNL nakon sezone provedene u drugoligaškom društvu.

Jedna od posljednjih natjecateljskih ekipa NK Čakovec – sezona 07/08.

NK Čakovec je nakon ispadanja iz prvoligaškog društva 2002. godine nastavio igrati u 2. HNL. U drugoligaškom društvu klub je 2003. i 2005. godine završio sezonu na trećem mjestu 2. HNL Sjever, a nakon osmog mjesta u toj skupini drugoligaškog natjecanja 2006. godine izborio je i pravo natjecanja u jedinstvenoj 2. HNL u sezoni 2006./2007., koju pak završava na posljednjem mjestu od 16 klubova i ispada u 3. HNL. Nakon samo jedne sezone natjecanja u 3. HNL Istok klub je 2008. godine ispao u 4. HNL, gdje se natjecao u skupini “Sjever A”.

2015. godine pokrenut je postupak da se NK Archea – Čakovec izbriše iz registra udruga.

Nakon gašenja, postojali su i planovi za osnivanje novog kluba istog imena, a čak su bili organizirani sastanci na kojima se raspravljalo o toj ideji, no od nje nije zaživjelo ništa te novi klub nije osnovan.

Himna NK Čakovec