Naj pregledanije

[VIDEO] POVIJEST: Prije 26 godina Dražen Ladić bio je jedan od junaka pobjede nad Španjolskom

Prvo veliko natjecanje na kojem je nastupila hrvatska reprezentacija bilo je Europsko prvenstvo 1996. godine.

Najbolja najava tog natjecanja bila je, pak, legendarna pobjeda Hrvatske na Mestalli kada je u prijateljskom ogledu pala Španjolska s 2:0. Dogodilo se to na današnji dan, 23. ožujka, prije točno 26 godina (tijekom 1994. godine).

Inače, u toj je utakmici na izborničkoj klupi debitirao Miroslav Blažević koji je nakon pobjede protiv moćnog suparnika izjavio:

“Bio je to nagovještaj dolaska jedne nove nogometne sile. Večer na Mestalli je bila veličanstvena”.

Španjolska je dominirala u tom susretu, ali je Hrvatska konstantno prijetila iz ubojitih kontranapada i na takav način postigla dva gola. Prvo u šestoj minuti kada je nakon dodavanja Šukera za 1:0 pogodio Robert Prosinečki, dok je u 51. minuti Mornar asistirao Davoru Šukeru, te noći kapetanu reprezentacije, koji je zabio za 2:0.

Inače, na susretu se itekako istaknuo Dražen Ladić koji je obranio jedanaesterac Begiristainu i niz sjajnih prilika Španjolaca.

Bila je to moja životna utakmica do tada. Još su bolje uslijedile na SP-u u Francuskoj. No, te noći na Mestalli bio sam uvjeren kako ne mogu primiti gol”, rekao je tada Ladić.

Uz Ladića, cijeli susret na lijevom boku odigrao je Robert Jarni.

U udarnoj momčadi Hrvatske igrali su: Ladić, Bilić, Štimac, Jerkan, Jarni, Janković, Asanović, Prosinečki, Andrijašević, Šuker, Bokšić. U igru su još ušli: Pavličić, Mornar, Miše i Vlaović.

Obranu kaznenog udarca pogledajte od 50. minute

foto: Sportcom

izvor: HNTV